Все про вініри

Туризм >> 30.10.2021
Все про вініри

Вініри – це керамічні чи композитні мікропротези, які встановлюються на передню поверхню зубів (у зону посмішки). Вініри коригують, вирівнюють передні зуби, надають їм бажаної форми та кольору.

Біла, сяюча усмішка сьогодні є важливою складовою образу успішної людини. Але що робити тим, хто з якихось причин не може поки що похвалитися рівними здоровими зубами та голлівудською усмішкою?

Поширеною альтернативою виготовлення коронок та протезів під час реставрації передніх зубів сьогодні є вініри https://oculus.lviv.ua/blog/feature-of-treatment/viniry/.

Що таке вініри

Вініри – це композитні, керамічні або порцелянові пластинки, встановлені на вестибулярну поверхню передніх зубів. Варто зауважити, що якщо раніше вінірами коригували лише фронтальні зуби, то сьогодні завдяки розвитку стоматології їх застосовують аж до другого премоляра. Вони дозволяють у найкоротший термін (до 1 дня) відновити навіть ті зуби, які були значно пошкоджені або зруйновані до рівня ясна. Вініри абсолютно не відрізняються від справжніх зубів, тому що підбираються та виготовляються з урахуванням кольору зубів пацієнта.

Вартість вінірів визначається під час індивідуальної консультації, виходячи зі стану зубів пацієнта та технології, що застосовується.

Якими бувають вініри

Існує кілька видів вінірів, що відрізняються за матеріалом, з якого вони виготовлені. Вартість вінірів також залежить від технології виготовлення.

Композитні вініри. По суті, ця технологія є ювелірною, художньою реставрацією зубів. Такі вініри виготовляються з композитного (пломбувального) матеріалу безпосередньо у роті пацієнта. Їх перевагами є: швидкість (установка композитних вінірів відбувається за один візит) і щадна технологія (не потрібно обточувати зуби, знімаючи значний шар емалі).

Керамічні вініри. Виготовляються в лабораторії з кераміки або медичної порцеляни та фіксуються цементом до поверхні попередньо обточеного зуба. Такий спосіб реставрації підходить для відновлення зубів, які змінили колір, зіпсувалися або значно пошкоджені.

Вініри можна встановити як на інтактні (здорові) зуби, так і на депульповані зуби, проліковані після ускладненого карієсу. Більшість вінірів виготовляється для фронтальних зубів (зона посмішки), тому одним з найважливіших етапів реставраційної техніки є збереження контактних пунктів на зубі або їх моделювання на вінірі. При цьому не можна допускати приклеювання вінірів до сусідніх зубів, щоб не порушити фізіологічної рухливості зуба і уникнути неправильного розподілу навантаження при жуванні.

Показання для виготовлення вінірів

Як правило, вініри використовують для коригування форми та кольору зубів. Тому показаннями для встановлення зубних вінірів можуть бути такі випадки:

  • Так звані тетрациклінові зуби (зуби, що мають виражений жовтий відтінок).
  • Депульповані зуби, що змінили колір внаслідок порушення технології пломбування кореневих каналів (фарбування в рожевий колір можливе після пломбування каналів резорцин-формалінової пастою, жовтий - після пломбування йодоформсодержащей пастою). Також зміна кольору зубів може бути пов'язана з травмою або недосконалим амелогенез (вродженим спадковим дефектом формування зубної емалі).
  • Вроджені вади зубів (т.зв. гіпоплазії).
  • Флюороз, «крапчасті зуби», - захворювання, що розвивається до прорізування зубів внаслідок надлишку сполук фтору у воді або їжі.
  • Ерозія емалі середнього та високого ступеня тяжкості (наприклад, ерозія половини вестибулярної поверхні зуба).
  • Клиноподібні дефекти з великим ураженням твердих тканин.
  • Патологічна стирання твердих тканин.
  • Каріозні порожнини ІІІ класу, коли дефекти емалі локалізовані на медіальній та латеральній поверхнях зубів та захоплюють значні площі.
  • Демінералізація емалі внаслідок ортодонтичного лікування, після зняття замків брекетів.
  • Скупчене положення верхніх центральних різців, аномалія форми зубів, поворот зуба по осі.
  • Корекція діастем та трьом.

Вартість вінірів. Ціни на вініри значно варіюються залежно від багатьох факторів: стану зубів, виду вінірів, матеріалу, з якого вони виготовлені, кількості зубів, що реставруються, і т.д.

Догляд за вінірами

Після встановлення вінірів слід пам'ятати про необхідність ретельної щоденної гігієни ротової порожнини. Це дозволить зберегти їхній блиск.

Раз на півроку слід відвідувати стоматолога для можливої ​​корекції та професійного полірування поверхні вініру.

Додаткова інформація

Вибір матеріалу, з якого виготовляється вінір, є дуже важливим етапом роботи. Перевагу слід віддавати гібридним композиційним матеріалам, так як вони менше за інших схильні до стирання, чудово поліруються, є найбільш стійкими до кольору і, як правило, володіють широким діапазоном колірної гами. Прекрасні результати можна отримати, використовуючи мікрофільні композиційні матеріали, а також компомери, що отримали останнім часом широке поширення, проте застосовувати їх слід тільки в тих випадках, якщо немає необхідності за рахунок вініра подовжувати зуб.

Якій методиці слід віддати перевагу, залежить від мети встановлення вінірів. І тут необхідно відповісти на дуже важливе питання – чи потрібно буде «подовжувати» зуб по ріжучому краю?

Якщо немає необхідності подовжувати зуб, то кращою є методика, при якій препарується тільки вестибулярна поверхня коронки зуба. Після цього вона має стати трохи опуклою, що багато в чому визначається величиною і товщиною самого зуба. Якщо дозволяє товщина, то у ріжучого краю формується невеликий ретенційний уступ.

Якщо необхідно подовжити коронку зуба, вибирається методика препарування вестибулярної поверхні з виходом на ріжучий край, при якій додатково препарується 1/3 оральної поверхні зуба. У цьому випадку моделювання вініра краще починати з оральної поверхні.

Для кращого естетичного сприйняття при моделюванні вініру в області апроксимальних поверхонь можна використовувати світліші тони матеріалу, можливо навіть прозорий шар. Анатомічні особливості, характерні кожній групи зубів, відтворюються як у момент моделювання,так і під час фінішної обробки борами. У жінок дещо закруглюються кути фронтальної групи зубів, у чоловіків кути залишаються прямішими. Враховуючи той факт, що тверді тканини зуба під час реставрації як би пересихають та ще додатково відчувають стрес від обробки їх кислотою, остаточну оцінку роботи краще проводити через кілька днів, після яких естетичні параметри реставрації можуть поліпшитися.